Историята на Рождество като сувенир

И тази година християнският сюжет с Мария, малкия Исус, обора с животните, овчарите и ангелите са предоставени на масовото популярно приложно изкуство и дори някои образци от това, така да се кажe, обичано подаръчно-битово изкуство буквално са се превърнали в символ на християнския кич.

Обикновено по Рождественските празници хората се надпреварват да си подаряват подаръци и да украсяват своите къщи. В християнските среди са много популярни рождественските сценки, но и хората, които не приемат в дълбочина празника Рождество обичат да си подаряват сладки ангелчета, покривки, чиниийки, кани или чашки с библейската история за яслата. Едни от обичаните предмети за украса са и малките или по-големи фигурки и композиции, представящи Рождественския сюжет.

Много от тези произведения предизвикват истинско умиление, но с това реално омаловажават смисъла на празника, лишавайки го от неговата онтологична същност, сериозност и сакралност. И постепенно смисълът на Рождество се загубва и трансформира в удобен за употреба красив, вкусен или забавен предмет.

Фактът на раждането на Исус Христос е централен за човешката история със своя общочовешки смисъл и емблематичен за всичко след него. Той е безценен духовен подарък за всички нас и оприличаването му на забавна и мила детска история, или на красив сувенир за масата или стената в хола наранява и деформира неговия смисъл.

Нов коментар