Обезглавяването на св. Йоан Кръстител

1990 години от мъченическата му смърт

Цар Ирод Антипа се усмихва и кима одобрително. Доведената му дъщеря Саломе1 се поклаща и извива пред очите му. Гостите на празненството по повод рождения му ден2 впиват страстни очи в изящното девическо тяло. Когато танцът свършва, всички изразяват бурното си одобрение. Какъв танц, каква красота! С опиянени сетива и завладян от настроението на мига, Ирод извиква: „Поискай от мен каквото желаеш – до половината от царството ми – и ще бъде твое!“ И изрича тържествена клетва, за да потвърди обещанието си.

Ирод е тетрарх, т.е. управител на една четвърт от римската провинция Палестина. Той е повече от способен да направи щедър подарък, дори по стандартите на I в. сл.Хр. Дали Саломе ще поиска огърлица със скъпоценни камъни? Или зестра за бъдещата си сватба? Или дворец? Ирод и гостите очакват да чуят желанието ѝ. Самото момиче се колебае. Несигурна в представите си какво точно иска, тя отива при майка си и двете си зашепват.

Дълбоко в подземията на Иродовата твърдина Махерус един праведен мъж очаква какво ще се реши относно съдбата му. Свети Йоан Кръстител е окован и заключен в мрачна килия. Причината: той е обвинил Ирод, че е отнел съпругата на друг човек. Тази жена, Иродиада, е била омъжена за Филип, полубрат на тетрарха. След любовна афера при едно съвместно пътуване до Рим, тя напуска съпруга си и отива при Ирод, а последният също изоставя своята съпруга. Публичното изобличение на Кръстителя вбесява Иродиада3. И тя успява да убеди Ирод да нареди арестуването на Божия вестител. Владетелят е склонен да я послуша; единствено го притеснява голямата популярност на Йоан.

Хълмът, на който се е намирала крепостта Махерус, днес (Източник: lapartebuona.it)

Ето че Кръстителят е вече в ръцете му. Ирод разговаря с него и открива, че този необикновен човек го привлича. Тетрархът не разбира посланията на Йоан за святост и спасение, но нещо в сърцето му говори, че трябва да го слуша. Вместо да екзекутира затворника, Ирод му дава определени привилегии – той може да бъде посещаван в тъмницата от своите ученици4. Възможно е да са натежали и други, политически съображения: „Йоан има твърде много последователи – защо да ги дразним излишно и да рискуваме надигането на брожения?“

Саломе спира да говори с майка си и се приближава към Ирод. Явно вече е решила нещо. Погледите на тетрарха и на гостите са насочени към нея. Какво ли ще поиска тя? „Донеси ми още сега главата на Йоан Кръстител, на блюдо!“, изрича момичето.

Дръзката решителност на думите ѝ подсилва ефекта от ужасяващото желание. Благосклонното настроение на тетрарха се изпарява. Дали лицето му е издавало това? Желанието на Саломе го поставя в неудобно положение. Той е свикнал да мисли за хората като обекти на властта си и да ги изпраща на смърт според приумиците си. Ала никога не му се е случвало да каже: „Един непорочен пророк като Йоан Кръстител е по-ценен от цялото ми царство!“

Оглеждайки лицата на гостите си, той вижда само едно. Ако иска да запази достойнството си, трябва да изпълни даденото обещание. И Ирод нарежда да екзекутират Кръстителя. Съгласно древното и достигнало до наши дни църковно предание, св. Йоан е обезглавен на 29 август 28 г. сл.Хр., преди 1990 години.

Не е известно какво се е случило с отсечената глава на Кръстителя. Различни предания говорят за три нейни намирания (на различни места) между IV и IX век. От евангелския текст научаваме, че учениците на Йоан са погребали тялото му5. Църковният историк Теодорет Кирски твърди, че по-късно останките на Кръстителя са пренесени в Александрия, Египет, и там са положени в специално построена за целта църква.

Нашият Спасител Исус е бил близък родственик на Йоан. (Вероятно, негов братовчед.) Когато до Него достига тъжната вест за гибелта на Кръстителя, Христос е потресен. Той търси уединение и се опитва да се откъсне за малко от натовареното Си служение. Йоан, предшественикът (предтеча) на идващия Месия, проповядвал за Него и подготвил Неговата мисия, е коварно убит в апогея на живота си.

Не разполагаме с достоверни сведения за по-нататъшната съдба на Саломе. Ирод и Иродиада остават заедно до край и продължават да вършат нечестиви дела. Подтикнат от жена си, през 39 г. сл.Хр., той иска от император Калигула царска титла. По същото време обаче братът на Иродиада, Ирод Агрипа, повдига срещу него обвинения в държавна измяна. Владенията на екзекутора на св. Йоан Кръстител са отнети. Бившият тетрарх е изпратен на заточение в Галия. Иродиада решава да сподели съдбата му и отива с него.

Превод с допълнения: Тодор Велчев
Съвместна публикация с в. Зорница, бр. 8, 2018 г.
  • 1. Името на момичето не се среща в евангелските текстове, а в църковното предание.
  • 2. Марк 6:22
  • 3. Марк 6:19
  • 4. Лука 7:19,20
  • 5. Мат. 14:12

Нов коментар