Джим Елиът и още четирима мисионери загиват при мисия в Еквадор

На 8 януари преди 60 години петима евангелски американски мисионери са нападнати неочаквано в своя лагер на брега на реката Курарай в Еквадорската джунгла и загиват от копията на местното индианско племе Уаорани, с които се опитват да установят контакт в последните няколко месеца. Петимата млади мъже, Джим Елиът (28 г.), Пийт Флеминг (27 г.), Ед Маккъли (28 г.), Роджър Юдериън (31 г.) и Нейт Сейнт (32 г.), са наясно с рисковете. Уаораните имат репутация на опасно и враждебно племе, склонни към насилие както към външни хора, така и помежду си. Местното население ги нарича с името Аука, което на езика кичуа означава „диваци“. Глупаво ли постъпват петимата мисионери, всички от които са женени, а някои имат деца, като залагат живота си на карта за да споделят благата вест за Исус Христос с едно изолирано племе в джунглата?

За Джим Елиът, един от главните инициатори на „Операция Аука“, този въпрос е намерил отговор поне пет години преди тези събития. В личния му дневник, от 28 октомври, 1949 г., е записано:

„Не е глупак този, който оставя това, което не може да задържи, за да придобие това, което не може да загуби.“

Джим Елиът е роден в Портланд, Орегон, през 1927 г. в семейство на евангелски християни със силна вяра, които възпитават децата си да „живеят за Христос“. В училище проявява многообразни таланти на актьор, оратор и спортист. От 1945 г. учи в Колежа Уитън, Илинойс. По това време детската му мечта да бъде мисионер за Христос приема по-определени очертания и се заражда интересът му към мисионерска работа сред индианските племена в Южна Америка. Ценностите на един човек проличават в моменти на избор. В живота си Елиът прави последователни избори в една посока. Той предпочита да използва времето си в колежа за практическо обучение, което би му било от полза за достигане до индианците в еквадорската джунгла с Евангелието, а отказва позиция в колежа, която би улеснила следването му, но би го натоварила с много „глупави отговорности“. Мнозина от близките му смятат, че младият Елиът притежава всички качества за успешна работа с християнски младежи. Той обаче избира рискованата дейност на мисионерското поле, защото смята църквата в собствената си страна за „добре нахранена“.

Джим Елиът започва да планира мисията си в еквадорската джунгла веднага, след като получава магистърска степен по старогръцки от Уитън. Но едва през февруари 1952 г. му се отдава възможност да отпътува за Еквадор, заедно със своя приятел Пийт Флеминг. Двамата прекарват първо една година в Кито, учейки испански, а след това се преместват в малкото селце Шандия, населявано от индианците Кичуа, където трябва да научат и техния език. За няколко години мнозина от индианците кичуа стават верни християни. Междувременно, Джим Елиът сключва брак със състудентката си Елизабет Хоуърд, а през 1955 г. се ражда дъщеря им Валери.

Ед Маккъли, Пийт Флеминг и Джим Елиът
Ед Маккъли, Пийт Флеминг и Джим Елиът на мисия в Еквадор

По това време той, Флеминг и още трима мисионери, Ед Маккъли, Роджър Юдериън и пилотът Нейт Сейнт, започват подготовка за първи контакт с индианците Аука, за които се знае, че са убили много Кичуа, както и няколко чуждестранни работници, сондиращи за нефт в района. Надеждата на мисионерите е, че ако Уаораните повярват в Исус, те ще променят враждебното си поведение. След няколко месеца на комуникации от разстояние и размяна на подаръци с помощта на самолета, те се решават да построят мисионерска база на брега на реката Курарай в близост до индианското селище. Те се преместват там на 2 януари, 1956 г. Макар че първоначално Уаораните са привидно благоразположени, на 8 януари 1956 г. петимата мисионери са нападнати неочаквано от група индиански воини и са избити.

„Който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене, той ще го спаси.“

(Исус Христос в Евангелие от Лука 9:24)

Спасението за самите Аука идва малко по-късно. Елизабет Елиът заедно с дъщеря си Валери и сестрата на Нейт Сейнт, Рейчъл Сейнт, в следващите две години успяват да се заселят в селището на Аука. Мнозина от индианците стават християни и днес прословутата враждебност на това племе е останала само в историята.

По материали от Christianity.com и Wikipedia.

Нов коментар