Иди и виж

"Квартет за края на времето"

Един миг от Вечността в един концерт... Всяка среща с „Квартет за края на времето“ е събитие. Това е едно необикновено произведение, написано и изпълнено през мрачните години на Втората световна война – на 15 януари 1941 г., в концентрационния лагер за френски интелектуалци, сред които и Оливие Месиен. И днес, 83 години по-късно, то продължава да е актуално… Дълбоко затрогваща творба, вдъхновена от откъс от десета глава на „Откровението на Йоан”, говореща за края на света.
Кога
Къде
Сити Марк Арт Център, бул. Янко Сакъзов 30

Изкуството: стока или взаимоотношения?

Под една или друга форма, изкуството представлява ценност за всеки. Различните хора обаче го възприемат по твърде различен начин. Какво е отношението между изкуство и забавление? Какво представлява вдъхновението?

Особено интересна е връзката между изкуството и реалността. Призвано ли е изкуството да отразява реалността или по-скоро да създава своя собствена реалност? От своя страна, вярващият творец постоянно се пита как неговото призвание и дарба могат да дадат добър плод.

Кога
Къде
Книжарница "Верен", пл. "П. Р. Славейков" №1

Представяне на книгата на Елис Потър "Откъде знаем това, което знаем"

Питането „Откъде знаеш това?“ включва въпросите „Кой ти каза?“ и „Откъде го научи?“. Нашата идентичност и смисълът на живота ни зависят от това как стигаме до познание. Ако различните източници си противоречат или си съперничат, можем да се объркваме и дори стресираме. В тази книга се разглеждат няколко основни източници на познание. В някои отношения те се различават твърде много, но дали пък няма да се окаже, че се допълват взаимно? И как тази перспектива може да ни обогати и да разшири разбирането ни за живота и за света.

Кога
Къде
Къща "Борис Христов", София, ул. "Цар Самуил" №43

Източната духовност и християнството

Съвременният човек изглежда свикна да живее без абсолюти. Често говорим за „исконни ценности“; заявяваме, че „вярваме в доброто“, но рядко се замисляме какви са нашите основания. Тази лекция сравнява християнското схващане за Триединния Бог със светогледа, който стои зад източната духовност. Дали светът може да бъде спасен чрез завръщане към съвършеното единство, както учат източните религии, или от Бога, Който е влязъл в творението и е станал част от него?

Кога
Къде
Евангелска църква "Словото", гр. Банско, ул. "П. Яворов" 5

Християнско изкуство или християнство в изкуството? Среща трета: Литературното творчество като среща

Големите културни преобразования през последните векове доведоха до дебати за преосмисляне на ролята на изкуството в обществото и дори за самото му предефиниране. Какво трябва да разбираме днес под понятието „християнско изкуство“ и дали то все още е легитимно? Дали става дума за изкуство за тясноцърковна употреба или за такова, представящо християнския светоглед? На третата среща от поредицата ще се опитаме да погледнем на литературното творчество изобщо като среща – с героите и антигероите на автора, с неговата собствена личност и с неговата вяра и съмнения.

Кога
Къде
книжарница "Верен", пл. "П. Р. Славейков" №1

"Здраве, щастие, късмет!" (дискусия)

В началото на всяка нова година хората си пожелават хубави неща - с очакването, че тя ще им донесе нещо по-добро от досегашното. Оправдано ли е такова очакване? Дали важните неща в живота ни стават по силата на добро предначертание или поради сляпа случайност? Стои ли някой зад ключовите събития в живота ни? Или може би не стои нищо? Има ли на кого да благодарим за неочакваното щастие или за оцеляването си в тежка катастрофа? И обратно, да виним ли някаква висша сила за сполетялата ни беда или за смъртта на близък човек? Най-сетне, дълбоко в нас е стаено усещането, че добрите неща би трябвало да се случват на добрите хора, а лошите - на злите. Ала то изглежда опровергано от реалния живот. На всички тези въпроси ще потърсим отговори в отворена дискусия и през призмата на християнския светоглед.
Кога
Къде
Кафе-книжарница "Жираф", ул. Любен Каравелов 70

Международен семинар "Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century"

Работната среща-семинар “Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century” е част от проекта „Наука и Православие по света“ към Института за исторически изследвания при Националната фондация за научни изследвания, Атина (Гърция), финансиран от Фондация „Темпълтън“ (САЩ). Съорганизатори в България са гражданско сдружение ХАРТА и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. 

Кога
Къде
СУ "Св. Кл. Охридски" (Ректорат), Зала 2 (9 юни), Нова конферентна зала (10 юни)

ВЕЛИКДЕНСКО ЧЕТЕНЕ 2021

ВЕЛИКДЕНСКО ЧЕТЕНЕ 2021

Днес 4 май (вторник) от 19:00 до 21:00 

В платформата ZOOM (ще има и транслация по фейсбук).

Данни за достъп: https://us02web.zoom.us/j/82902264640…
Meeting ID: 829 0226 4640
Passcode: 032278

Кога
Къде

платформата ZOOM (ще има и транслация по фейсбук)

Докоснати от ангелско крило: пет жени на вдъхновението и вярата

Преди да се е разсеял звукът от лекото, но страховито трептене на архангелските криле, отнесли Божия вестител Гавраиил в галилейския градец Назарет при девицата Мариам (и в самия ден, в който Православната църква почита този архангел) пет дами с различен творчески натюрел и почерк ще споделят с нас своето вдъхновение и вяра.
Кога
Къде

в платформата Zoom: https://us02web.zoom.us/j/81777763106?p…

РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ: заповядайте на гости!

На 27 декември от 18 часа сдружение ХАРТА Ви кани онлайн на поетично-музикалната вечер.

Кога
Къде
Zoom среща