Рубен Маркъм

Reuben H. Markham
Reuben_Markham

Рубен Маркъм (1887-1949 г.) е американски мисионер, учител и журналист, който живее в България от 1912 до 1931 г. Пристига в страната като мисионер на Съюза на евангелските съборни църкви (СЕСЦ). Живее в Самоков и преподава заедно със съпругата си в Американския колеж. Там се раждат и трите им деца.

Към края на Първата световна война, със съдействието на българското правителство, заминава за родната си страна, където лобира САЩ да не обявяват война на България. Мисията му се увенчава с успех. Маркъм се връща в България през 1920 г. Сътрудничи на български вестници. Противопоставя се на Деветоюнския преврат през 1923 г. и критикува политиката на правителството след него. За кратко време издава свой собствен вестник на български, озаглавен Свят. От 1927 г. е кореспондент на Крисчън Сайънс Монитър за България, а четири години по-късно публикува книгата си Meet Bulgaria („Среща с България“). По време на Втората световна война е в САЩ.

Маркъм е от първите западни наблюдатели, който разбира какво всъщност се случва в Източна Европа през 1944 г. През 1945 г. Маркъм е изпратен от Крисчън Сайънс Монитър в България, за да прецени ситуацията на място. Той констатира, че страната ни е превърната в тоталитарен затвор, и докладва за това пред секретаря на мисията на САЩ. Малко по-късно комунистите изгонват Маркъм от България.

В началото на 1949 г. се връща в САЩ, по изричното настояване на правителството, за да се включи в новосъздаденото Централно разузнавателно управление (ЦРУ). Среща се често с изгнаници от източноевропейските страни и събира информация за разрастващия се там комунистически терор.

Статии от автора

България като блян 28 август, 2023