След края на света

„Краят на света идва скоро – утре“. Това сензационно послание облъчва ефира – къде сериозно, къде търсейки сеира – и обсебва разговорите между хората през последните седмици. 21 декември 2012 г. звучи злокобно в ушите на мнозина днес и почти всеки потръпва за миг, като чуе датата. Мисълта ни автоматично прескача: „а какво, ако наистина…“.

Вече преживяхме два пъти „края на света“ за една година време – на предполагаемите „заредени с енергия“ дати 11.11.2011 г. и 12.12.2012 г., за което стана дума в една друга блог-статия в списание ХАРТА от миналата година. Сега очакваме третата „планирана“ дата също да ни разочарова. Защо разсъждаваме и влагаме усилия и емоции в безплодните дела на тъмнината?

Истината е, че никой човек не би могъл да знае с увереност какво ще се случи дори утре, пък било то и утре да е 21 декември 2012 г. Затова всичките изявления, прогнози и прокобявания на астролози, гадатели и екстрасенси, пълни с абсолютна сигурност и с абсурдни твърдения, изглеждат най-малкото самонадеяни; да не кажа арогантни. Кой ви каза, че утре е Краят на света? С какъв авторитет го твърди? Защо да се доверим на подобни съмнителни източници? Интересно е дали, когато настъпи утрото на 22 декември 2012 г., някой от горната група хора ще събере смелост и мъжество да каже „извинявайте, били сме измамени от тези, които шепнат видения в ума ни“? Тая надеждата поредното измамно и фалшиво прокобяване да отрезви народа ни да спре да вярва и да се допитва постоянно до гадатели за бъдещето си, а да потърси Бога и Истината, която е в Него.

Единствено Този, Който е извън времето и познава живота на всеки човек – от деня на раждането до деня на смъртта му – знае и кога ще е краят на времето и на света във вида му днес: пълен с зло и страдание. Хората, които познават Бога, знаят от написаното в Неговото слово, Библията: Той е насрочил Ден, в който всеки жив и мъртъв ще бъде изправен пред Неговия престол и ще бъде съден справедливо според делата си. Но никой жив или мъртъв човек не знае датата на този ден. Той ще дойде изненадващо, като крадец, без да го очакваме. За християните обаче това ще е дълго чаканият момент на радост и облекчение от страданието и тленността, в които живеем днес.

Този ден няма да има нищо общо с глобалните космически катастрофи, мега-земетресенията или сблъсъците с комети, които преследват наплашените, лутащи се духовно хора. Съдният ден, познат като „Второто пришествие“ или „Апокалипсисът“, е нещо съвсем друго за онези, доверили живота си на Христос: възцаряването на мир, справедливост и хармония и пълното обновление и очистване на цялата вселена от заразата на злото. Единствено хората, които изпитват враждебност към Бога и към царството Му и които са приятели на неправдата и тъмнината, могат да се почувстват некомфортно от очакването на този ден.

Тазгодишният 21 декември, макар и да не се превърне в планирания Край на света, може да е полезен за всекиго от нас. Нека да преосмислим къде стоим спрямо Бога – дали сме от страната на чакащите Го с нетърпение приятели или от страната на онези, които се страхуват от Него и които Го отбягват всячески.

Повече по темата за „края на света“ и какво всъщност означава това в християнския светоглед и разбиране за света и хода на човешката история можете да научите от интервютата с двама богослови и един астроном (гл. ас. Тодор Велчев от СУ, член и на екипа на ХАРТА) в клипа на „Студио 865“:

Нов коментар