Странният автор на първия подробен библейски конкорданс

320 години от рождението му

Един мъж с гъба в ръка мацва по стената и изтрива надраскания с тебешир надпис „Номер 45“. Навсякъде, където види популярното мото на онези дни, той прави същото. По свой странен начин Александър Крудън заявява лоялността си към английския крал Джордж III и пледира за очистване на нравите. Кралското правителство не се радва на обществено одобрение. Известният журналист и политик Джон Уилкс е публикувал злостен и циничен памфлет срещу краля в брой 45 на радикалния вестник „Норт Бритън“. Фразата „Номер 45“ се превръща в позив на опозицията и се разпространява повсеместно. Крудън страда от принизяването на публичния дебат и език.

През 1761 година Крудън представя лично пред краля второто издание на своя "Библейски конкорданс". Монархът дава 100 лири1 на бедния и смятан от мнозина за луд библейски изследовател. Този жест увенчава делото на живота на Крудън. Един живот, белязан от множество превратности.

Александър Крудън се ражда на 31 май 1700 година2. Още съвсем млад, получава магистърска степен в университета на Абърдийн и от него се очакват големи успехи. Той владее до съвършенство латински и старогръцки и познава в дълбочина Светото Писание. Но ето че момичето, в което се влюбва, не откликва на чувствата му. Нещо в Крудън се пречупва, той стига до психическо разстройство и прекарва известно време в психиатрично заведение. След възстановяването си се премества да живее в Лондон и се прехранва като частен учител.

Противно на вътрешните му проблеми, професионалната кариера на Крудън се развива добре. Той работи като редактор и книжар в продължение на 50 години, като отделя над половината от доходите си за благотворителност. За известно време е официален книжар на самата кралица.

Портрет на Александър Крудън
Портрет на Александър Крудън, публикуван в изданието „Биографичен речник на изтъкнати шотландци“ (Източник: Wikipedia)

Периодичните му престои в домове за душевно болни му носят печална слава. Все пак той е по-скоро дразнещ, отколкото опасен за околните. Единственият му регистриран акт на насилие е, когато удря с лопата един мъж заради богохулство. Досажда на няколко жени с предложения за брак. Изпраща петиция до парламента да бъде обявен официално за „коректор на обществените нрави“ и дори пише книга „Приключенията на коректора Александър“. Отегчава краля с молби за посвещаване в рицарски сан, като целта му е да придобие влиятелно положение и така да спомогне за всеобщото усъвършенстване. Кандидатира се и за депутат, очаквайки Бог да го постави на тази служба.

В някои отношения реформаторските усилия на Крудън са успешни. Той публикува подробни доклади за злоупотребите спрямо него в домовете за душевно болни. Мнозина читатели проявяват съчувствие и призовават за подобряване на положението в тези институции. Един друг случай подтиква Крудън да настоява за реформи в затворите. Слабоумен моряк на име Потър е осъден на смърт. Убеден в невинността му, Крудън обикаля държавните институции и пледира за помилване. Моли се на колене за душата на моряка. Накрая става нещо твърде рядко за епохата: екзекуцията е отменена часове, преди Потър да увисне на бесилото. Крудън го взема под свое попечителство, грижи се за него и накрая душевното състояние на моряка се подобрява.

Загрижеността на Крудън за обикновените хора става пословична. Веднъж той порицава една жена за улична търговия. Тя му отвръща, че няма с какво друго да преживява. Тогава Крудън моли последователно своите познати да я наемат като слугиня. Когато всички отказват, той я наема сам. Жената работи за него до смъртния му час.

Конкордансът на Крудън
Първа страница на „Пълен конкорданс на Св. Писание“ от Крудън (Източник: Wikipedia)

Но Крудън влиза в църковната история с приноса си към библейските изследвания. Съществуващите до тогава библейски конкорданси били доста непълни и несистематични, макар че били създадени от големи колективи. Тези издания съдържали списък на различни думи, с посочване на библейски стихове, в които се среща всяка от тях. Крудън съзира възможност за съществено подобрение. Работейки съвсем сам и почти без прекъсване, за 18 месеца той подготвя нов конкорданс. Голямото нововъведение било, че вече се посочвал не само съответният библейски стих, но и се цитирала част от него. Така ползвателите на новия конкорданс можели веднага да се запознаят с контекста, в който се употребява избраната дума.

Първото издание на конкорданса (1737 г.) не се продавало добре, което обезсърчило Крудън. Но той не изоставил делото. Следващите издания се радвали на голяма популярност и то доста години след смъртта на своя автор. Век по-късно известният проповедник Чарлз Спърджън ще каже, че конкордансът на Крудън е нужен на проповедника „както рендето на дърводелеца и ралото на земеделеца“.

Александър Крудън умира внезапно през 1770 година, докато се моли на колене пред леглото си. Пред него е намерена разтворена Библия.

Превод с допълнения: Тодор Велчев
Съвместно издание с в. Зорница, бр. 5, 2020 г.

1 Голяма за онова време сума. - Б.пр.
2 Според други източници, 1699 г. - Б.пр.

Нов коментар