Какво е RSS?

rss

Какво е RSS?

RSS ви позволява да се абонирате за новини и информация от интернет страници. Вместо да посещавате един по един любимите си сайтове и блогове, можете да се абонирате чрез RSS автоматично да получавате известие, когато се публикува нова статия или друг материал.

При използването на RSS не е нужно да отваряте Интернет страницата, на която е поместен обновеният материал, той сам идва при вас при публикуването си. А ако решите, че сайтът, за който сте се абонирали, вече не ви е полезен, можете да изтриете абонамента си и веднага спирате да получавате известия от там.

Чрез RSS може да следите всякакви видове информация: сайтове с новини, блогове, електронни списания като ХАРТА, галерии със снимки, Туитър, интернет форуми и въобще всеки сайт, в който е вградена RSS функционалност.

За да се абонирате, потърсете малката оранжева иконка:

rss

на сайта и я изберете. В зависимост от вида на браузъра ви ще видите или готовия RSS поток, или ще ви попита какво да прави с този линк. За външен RSS четец е необходимo да копирате URL и да го добавите в RSS програмата. URL за RSS потока от списание ХАРТА е:

/rss.xml

rss четец

Какво е RSS четец?

Това е уеб сайт или програма, в която добавяте RSS потоци (RSS feed) от любимите си сайтове.Програмата автоматично проверява на определен интервал от време за нови публикации всичките сайтове, за които сте се абонирали, и ви ги показва в подходящ вид. Функционалността е аналогична на получаване на емейли, само че от уеб сайтовете, които ви интересуват, вместо от хора. Четците ви показват с различни цветове кои неща вече са прочетени от вас и кои са нови.

Популярни RSS четци:

  • Bloglines – онлайн услуга
  • News Fire – Mac OSX програма
  • News Crawler – Windows програма
  • Mozilla Firefox Dynamic Bookmark – запазвате в браузъра връзката към RSS като обикновен bookmark и тя се обновява като папка с динамично зареждащи се нови bookmark-ове при ново съдържание
  • Mozilla Thunderbird – програма, работеща под Mac OSX, Линукс, Windows, която освен мейл поддържа и RSS функционалност
  • Opera – програма, работеща под Mac OSX, Линукс, Windows, която освен мейл клиент поддържа и RSS функционалност

Ползвани материали: