Постинг за ФБ
 

Кори Тен Бум е от семейство, което по време на германската окупация на Холандия през Втората световна война взема участие в Съпротивата срещу нацисткия режим като укрива евреи в семейната къща, водено от своите християнски убеждения. След разкриването на тази дейност, семейството е арестувано и разпратено по затвори и концентрационни лагери. В крайна сметка Кори и сестра ѝ Бетси се оказват в лагера Равенсбрюк в Германия, където Бетси умира поради непосилен физически труд, а Кори оцелява.

Автобиографичната книга на Кори Тен Бум “The Hiding Place” (Прибежището) и едноименният филм (1975) разкриват борбата ѝ да намери вътрешен мир по време на тежките затворнически години, както и за примера на жива вяра, надежда, любов и простителност у сестра ѝ Бетси, преобразяващи ужасната действителност около тях и сърцата на хората. В книгата “Reflections of God's Glory” (Отражения на Божията слава), сборник от нейни радио-беседи, Кори Тен Бум споделя:

„Прочетох някъде, защо не търсим нещо по-лесно от тревогата? Тревожещите се хора са като въжеиграчи, които се опитват да преминат от миналото към бъдещето като по опънато въже, балансирайки между надежда и отчаяние. В едната си ръка те държат торба с обърканото си минало, а в другата – торба със страховете си за бъдещето. Тревогата не отнема утрешната ни скръб; тя отнема днешната ни сила. Тя не ни помага да избегнем злото, а ни прави неспособни да се справим с него когато то дойде.“