ВЕЛИКДЕНСКО ЧЕТЕНЕ 2021

Кога
Къде

платформата ZOOM (ще има и транслация по фейсбук)

ВЕЛИКДЕНСКО ЧЕТЕНЕ 2021

Днес 4 май (вторник) от 19:00 до 21:00 

В платформата ZOOM (ще има и транслация по фейсбук).

Данни за достъп: https://us02web.zoom.us/j/82902264640…
Meeting ID: 829 0226 4640
Passcode: 032278

Ви каним на Великденско четене 2021 с част от участниците в бр. 3 на християнския литературен алманах „Емпирей”. Водещ на проявата ще е доц. Калин Михайлов (СУ); писателят Деян Енев ще обяви наградите на журито от последния конкурс на Асоциация „Емпирей“ за стихотворение и разказ; ще бъдат представени и нови графични творби от Ваня Вълкова, посветени на Възкресение Христово и създадени специално за нашето четене.

---

Ще видите и чуете Анелия Янковска–Сенгалевич, Вениамин Пеев, Иван Николов, Маргарит Жеков, Марта Радева, Милена Крумова, Пламен Маринов, Рамела Бохосян и Светла Караянева - деветима от участниците в третия брой на алманаха „Емпирей“. Ще можете да чуете и кратки интервюта с някои от тях по въпроси, свързани с вярата и творчеството.

-

Организатори:
Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово “Емпирей”;
Сдружение за апологетика ХАРТА;
със съдействието на Ивелина Стойкова, Виктор Макаров, Горан Благоев, Вениамин Пеев, Пламен Сивов и други представители на съвременната българска християнска словесност.

П.П. Допускаме, че за мнозина ще е интересно да научат нещо повече за авторите, с които предстои да се срещнем. Затова добавяме кратки биографични бележки:

Анелия Янковска-Сенгалевич
Анелия Янковска-Сенгалевич е родена в гр. София. Носителка е на поетични награди на името на Димчо Дебелянов, Веселин Ханчев, Пенчо Славейков – гр. София и на награди от националните литературни конкурси: „Витошко лале 2013“, „Свищовски лозници“, от Международния конкурс за поезия „Лирични гласове“ и др. Лауреат е на Националната награда за детска литература „Петя Караколева“. Автор е на книгите: „Къща без покрив“ , „Екзотика в кухнята“ , „7 дни чудесни“, „Незрима светлина“, „Влюбеният момък“ и на учебници и учебни помагала. Удостоена е от СБП с грамота за принос в българската литература. Член е на СБП и на СБЖ.

Вениамин Пеев
Вениамин Пеев е роден през 1950 г. в Русе. Богослов, специалист по стар Завет, доктор по философия и поет, гимназиален преподавател по английски език. Негови стихове са публикувани в различни литературни издания от 1968 г. насам. Автор е на шест книги с лирика: „Виното на лозата” (2014), „Невестулката на Леонардо”(2015), „Давидова арфа” (2017), „Вечността е знак, че има Бог и хора”(2018), „66 сонета за Израел. Дъщерята на Йефтай” и “Щурче в ъгъла” (2020). Негови стихотворения са публикувани в антологиите на българска християнска лирика „Сънувам небето и търся те” (2013) и „Небе за земята” (2016).

Иван Николов
Иван Ст. Николов е най-младият участник в алманах „Емпирей”. Роден е в гр. Елена на 30.06.1995 г. Завършва „Педагогика на обучението по български език и география" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". В момента е учител в гр. Елена и следва магистратура „Теология" при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий". В свободното си време обича да пише разкази, като акцентира върху родния край и селото.

Маргарит Жеков
Маргарит Жеков е роден в Хасково през 1963 г. Завършил е немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и богословие в Германия. Автор на десет стихосбирки на български език и на преведения на испански поетически сборник „Размисъл“ /Reflexiоn/ (IMS Publishing Association, 2012), на два сборника с литературоведски статии и на пиесата „Стара майка“ (2016). Носител на националната награда на студентските литературни клубове за поезия (1986), награда на в. „Кръг“ от Националния конкурс „Южна пролет“ за дебютна книга (1991), националната награда „Светлоструй“ за 1993 г. с книгата си „Разговор със собственото сърце“, както и на националната награда „Петър Ковачев“ за есе през 2010 г. и на наградата на читалище „Братство“ от Националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ през 2018 г.. Превежда от немски, английски, испански, унгарски и шведски език. Получил е номинация за наградата „Христо Г. Данов" за 2008 г. за превода на романа „Събирачът на светове" от Илия Троянов.

Марта Радева
Марта Радева е родена през 1959 г. в Разград. Завършила е ШУ „Константин Преславски", специалност Българска филология. Публикувала е публицистични текстове и литературнокритически разработки в изданията: "Родна реч", ,„Култура", „Сега", „Гимназист", „Български език и литература", „Аз Буки", „Учителско дело". Живее в гр. Провадия, работи като преподавател по български език и литература в Първо основно училище „Христо Смирненски".

Милена Крумова
Милена Крумова е родена в гр. Кюстендил. Завършва средното си образование в ОСОУ ,,Св. св. Кирил и Методий“ с хуманитарен профил. Следва в СУ,, Св. Климент охридски“ българска филология и френски език и литература. Има специализация по английски език. След дипломирането си работи като преподавател. Първата й книга е детска – ,,Палавник в азбуката от а до я“, представяща чудния свят, видян през детските очи. Следват две детски книги на английски език – „Children‘s stories in the alphabet“ и „Arctic tern around the world“. Участва в творчески екип, подготвящ образователна анимационна поредица „Приключенията на лили. Българската азбука“. Първият й роман – „Тюркоаз“, е номиниран за участие в конкурса „Съвременен любовен роман“ през 2018 г.

Пламен Маринов
Пламен Маринов е роден в гр. Оряхово на 8 ноември 1974 г. Завършил е социална педагогика в Шуменския университет „Константин Преславски”. Семеен, работил е 15 години в гр. Шумен, с лица в неравностойно социално положение, както и с деца в риск. Пише от детските си години, но едва през 2019 г. предоставя своя творба за участие в конкурс на Асоциация „Емпирей”, която получава награда в категорията „Християнски роман“.

Рамела Бохосян
Рамела Бохосян е родена, работи и живее в гр. Пловдив. Завършила е българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Дългогодишен учител по български език и литература в горен курс.Член на Дружеството на пловдивските писатели и на Литературен кръг „Метафора“. Има издадени четири стихосбирки: „Две ноти светлина“, „Разлистваш душата ми“, „За да съмне“ и „За да ни има“.

Светла Караянева
Светла Караянева е завършила българска филология и лингвистична специализация в СУ „Св. Кл. Охридски”. Дългогодишен преподавател по български език на чужденци в АУ – Пловдив и ПУ „П.Хилендарски”. Автор на два учебника за напреднали чуждестранни студенти. Била е сътрудник на в. „Отечествен глас” и в. „Тракия”. Има издадени седем стихосбирки и публикации в редица литературни вестници и сборници. Наградена е със златен плакет за поезия на Третия национален поетичен конкурс на радио „Веселина”, сребърно лого „SMS – поезия 2005” НДК, втора награда на Националния конкурс за поезия „Яворови дни” 2006 г., годишните награди за поезия на Дружеството на писателите – Пловдив – 2005, 2007 г., Трета награда от конкурса „102 години от Арменския геноцид” – 2017 г.