Две забележителни културни събития през май

Кога

Целият месец май преминава под един културен знак: отдаване на почит към създателите и носителите на старобългарската култура и писменост. Днес, 11 май, е църковният празник, посветен на светите братя Кирил и Методий. Официалният празник 24 май (всъщност, денят на св. св. Кирил и Методий по стар стил) е ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, а на 27 май се чества паметта на славянските просветители Свети Седмочисленици: Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Изгонени от Великоморавия през 886 година, учениците на Солунските братя, идват в България с апостолската мисия да разпространяват Евангелието, като превеждат християнска литература и основават богословски училища.

Така в България месец май се превръща в месец за култура изобщо. Обикновено той е преизпълнен с различни качествени прояви: художествени, музикални, танцови, литературно-поетични. Сдружение ХАРТА препоръчва на Вашето внимание две интересни културни дестинации през май тази година.

 

„Шедьоври на славянското музикално творчество“

Едната е концертът на Софийската филхармония „Шедьоври на славянското музикално творчество“ под диригентството на Мартин Пантелеев и с участието на сопраните Христина Василева и Нели Кравченко. Сопранът Христина Василева е приятел на нашето сдружение и наскоро демонстрира своя талант в музикално-богословската проява БЛАГОВЕЩЕНИЕ в музика, образи и слово, състояла се на 26 март т.г. и организирана от ХАРТА. Тя ще вземе участие, заедно с маестро Йосиф Герджиков, и в друга подобна проява на 3 юни в музикалния център „Борис Христов“, посветена на християнския празник Петдесетница. (Очаквайте повече информация скоро на harta-bg.info, както и на страниците ни във Фейсбук и Гугъл+.)


Шедьоври на славянското музикално творчество

концерт

Къде: Зала България
Кога: 23 май, 19:00 ч.


 

Танцово-музикален спектакъл 5×5+1

Друго културно събитие, което ви препоръчваме, е танцово-музикалният спектакъл 5×5+1, в който си дават среща в уникално творческо сътрудничество едни от най-добрите български етно-фолк джаз музиканти: Петър Ралчев (акордеон и пиано), Пейо Пеев (пиано и гъдулка), Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), Ангел Димитров (китара и тамбура), Петър Миланов (бас + Coda Trio ), заедно с хореографа Петър Илиев и двама негови американски колеги Тереза Рут Хауърд и Крисчън ван Хауърд, както и хип-хоп хореографът и танцьор Здравко Костадинов. Това е едно наистина неповторимо съчетание на 5 различни танцови стила (от класически балет през характерни танци, модерен и съвременен танц, до форми на уличния танц) с музикални импровизации, свързващи различни допирни точки между фолклор, етно и класическа музика. Повече информация за спектакъла може да намерите тук.


5×5+1

танцово-музикален спектакъл

Къде: НДК, „Салон за изкуства“, зала 11
Кога: 28 май, 19:00