Премиера на филма “The Drop Box” („Кутията“)

Кога

В Сеул, столицата на Южна Корея, всеки месец стотици новородени бебета биват изоставени на улицата от техните отчаяни майки, изпаднали в безизходица. Много от бебетата загиват, преди някой да ги забележи и да им помогне. Трагедията на тези дечица е подтикнала един обикновен пастир на църква да се захване с нещо необикновено. Това е историята на п-р Лий Джонк-Рак, разказана в документалния филм “The Drop Box” („Кутията“). Световната му премиера е на 3 март 2015 г.

Подтикван от състрадание и любов към беззащитните малки хора и чувстващ призвание от Бога да направи нещо, за да промени съдбата им. Вместо да бъдат умъртвени чрез аборт преди раждането си или да умрат в агония, удавени в някоя обществена тоалетна от майките си, той предлага изходен път. През 1998 г. изгражда голяма дървена кутия, вградена в стената на своята къща, която да може да побере новородено.

Вратата на кутията е оборудвана с датчици, които пускат отопление и светлина в кутията, когато в нея бъде „доставено“ ново бебенце. В същото време се задейства и сигнал в къщата, който да извести за пристигането и своевременно да го приберат у дома. На вратата е написано: „Моля, не изхвърляйте нежелани, увредени бебета или бебета на самотни майки. Моля, донесете ги вместо това тук.“

Виждахме толкова много бебета изоставени по улиците. Ето защо направихме кутията за бебетата. Една от майките ми каза, че носи отрова, за да убие себе си и детето си. Аз ѝ казах: „Не прави това. Ела тук със своето бебе.“

Спасените бебета заживяват в дома на пастир Лий. През годините семейството му е успяло да осинови 15 от децата (максималния брой деца според тяхното законодателство), но и останалите дечица в къщата биват обгрижени с любовта и топлината, за които всяко човешко същество копнее. Филмът проследява наживо в продължение на няколко месеца живота в тази къща, пристигащите бебета и новия им живот. В кутията за бебетата има монтирана камера и част от кадрите са включени също в произведението.

„Тези бебета не са някакви ненужни и нежелани от никого натрапници. Бог ги е изпратил тук с цел.“, казва пастир Лий. Вестник Лос Анджелис Таймс го нарича „пастирят на отхвърленото стадо“, разказвайки през 2011 г. историята на страниците си. Статията е и първоначалното вдъхновение за режисьора Брайън Айви да започне работата по филма.

„Кутията“ е история, която не цели да ни забавлява или просто да ни информира. Тя цели да ни промени, да ни провокира да преосмислим и съпреживеем болката на слабите и беззащитните в този свят. Вдъхновяващ и заразителен е примерът на този малък Христов последовател, успял да изпълни на практика заповедта „Да взълюбиш ближния си както себе си“.

Можете да видите трейлъра на филма тук:

За съжаление на официалния сайт на филма няма обявени прожекции и киносалони в Европа, а само в САЩ и Канада. Оставам с надеждата да имаме възможността да видим филма по телевизията или чрез друг канал някой ден.