Защо толкова харесваме Мъжа в тесни дрехи: „Свръхгероите“ и тяхната удивителна популярност

Кога

На 25 януари (вторник) сдружение ХАРТА и Първа Евангелска съборна църква ви канят на общо младежко събиране с лекция от Марк Мейнъл, Великобритания, на тема: "Защо толкова харесваме Мъжа в тесни дрехи: „Свръхгероите“ и тяхната удивителна популярност"

Съвременните поколения израстват с образа на „Свръхгероя“. Без значение дали се казва Супермен, Батман или Спайдърмен. Той е въплъщение на силата и красотата - облечен в тесни дрехи, с непроницаем поглед, с мускулесто тяло и с неотклонна решимост да спасява слабите и угнетените. Понятията "въплъщение" и "спасение" обаче не звучат толкова съвременно! Те имат своя корен в новозаветното учение за Христос като Божий Син, въплътил се за спасението на падналото човечество. Дали пък християнството все пак не е повлияло на съвременната култура? Или тя просто дава израз на вечни човешки копнежи, които могат да бъдат заситени само от Някой, Който е едновременно човек и свръхчовек?

Гост говорител: Марк Мейнъл, Великобритания (гостувал миналата година отново по покана на ХАРТА с мултимедийната презентация )

Кога: 25 януари (вторник)

Място: Първа Евангелска Съборна църква, ул. „Солунска“ 49

Начало: 19.00 часа

Марк Мейнел е роден в Лондон, но като дете прекарва няколко години в Куала Лумпур, Малайзия. Завършва класическа филология и богословие в Оксфорд и магистратура в колежа "Ридли Хол", Кеймбридж, известен с това, че там са се образовали повечето известни епископи и богослови на англиканската църква. През 2001 г. със съпругата си се преместват да живеят в Кампала, Уганда, където Марк изпълнява последователно ролята на академичен декан и директор на местния богословски колеж. В края на 2005 г. се връщат в Лондон, където понастоящем Марк е старши заместник пастор на църквата All Souls. Църквата All Souls е известна като една от най-активните и растящи англикански църкви в Лондон и Великобритания. (Англиканската църква е официалната църква във Великобритания, чиято глава формално е английската кралица.) Намира се точно до сградата на BBC, проектирана е от известния архитект Джон Наш и завършена през 1823 г.

През 2009 г. Мaрк Мейнъл, по покана на сдружение ХАРТА, изнесе мултимедийната лекция "U2 - свят отвъд хоризонта".

Профил на Maрк във facebook