"Здраве, щастие, късмет!" (дискусия)

Кога
Къде
Кафе-книжарница "Жираф", ул. Любен Каравелов 70

Участници: 
    Марио Евтимов (IT специалист)
    Наталия Христова (адвокат)
    Станислав Алексиев (свещенослужител)
    Тодор Велчев (астрофизик)
Модератор:  Димитър Тодоров

ВХОД СВОБОДЕН
Силно се препоръчва предварителна регистрация чрез следната форма!

Анотация

Хората посрещат началото на новата година с веселие и си пожелават (все) хубави неща. Очевидно този празник не е свързан просто с отброяването на още една година в календара. Той произтича от очакването, че тя ще им донесе нещо по-добро от досегашното - при това нещо, което е извън тяхната власт, усилия или предварителни планове.

Оправдано ли е такова очакване? Дали важните неща в живота ни стават по силата на добро предначертание или пък са резултат от сляпа случайност? Задават ли те посока, в която вървим?

Още по-интересен е въпросът кой или какво стои зад ключовите събития в живота ни. Или може би не стои нищо? Има ли на кого да благодарим за неочакваното щастие или за оцеляването си в тежка катастрофа? Обратно, можем ли да виним някаква висша сила за сполетялата ни беда или за смъртта на близък човек?
Най-сетне, дълбоко в нас е стаено усещането, че добрите неща би трябвало да се случват на добрите хора, а лошите - на злите. Ала то изглежда опровергано от реалния живот. Защо обаче не можем да се примирим с това?

На всички тези въпроси ще потърсим отговори от различни ъгли, в отворена дискусия и през призмата на християнския светоглед. Вероятно няма да стигнем до окончателните отговори, но се надяваме да подтикнем всеки да ги търси по-настойчиво, лично за себе си.