Куршум в главата поваля колумбийския пастир Кинтана

70 години от една мъченическа смърт

На 2 юли 1950 година евангелският пастир Мартинес Кинтана излиза от една къща, за да се изправи пред разярена тълпа. Предвождат я местни полицаи, блъскащи по вратите на дома, който го е приютил. „Долу еретиците!“, крещи множеството. То вече е запалило няколко домове на местни евангелски християни. А вътре в обсадената къща, неколцина вярващи се молят за живота на Кинтана и за собствения си живот.

Мартинес се опитва да увещава насилниците. Евангелистите не се месят в политическите борби, нито подкрепят комунистическите партизани, уверява той разгневените си гонители. „Ние сме ревностни християни, които служат на Господа и изпълняват волята Му.“ Но тълпата не иска да го чуе. В този миг един полицай пристъпва напред и застрелва Кинтана право в челото. А сбирщината се втурва напред и след малко взривява къщата, в която са се провеждали евангелски събрания.

Така в Колумбия загива още един мъченик за вярата. Мартинес смело е поел пастирското служение в градчето Кампо Ермосо, макар да е знаел, че може да стане обект на насилие. Постоянно получава заплахи. Един католически свещеник дори е предложил награда за главата му и е обещал място в небето на този, който убие „еретика“.

По това време Колумбия е обхваната от ужасяваща гражданска война, в която загиват стотици хиляди души. Въоръженото насилие (La Violencia) бушува от 1948 до 1957 година, но корените на кръвопролитията можем да открием далеч назад в историята на страната. Традиционалистите, предимно от католическо вероизповедание, искат централизирано правителство, докато прогресистите, които са предимно евангелски християни, настояват за федерално устройство на държавата. По време на войната домовете на всички евангелисти в Кампо Ермосо са изгорени до основи. Насажденията им и нивите им са съсипани, а добитъкът им е заклан или откраднат. За да оцелеят, вярващите търсят убежище в пещери и недостъпни планински местности, където 1800 от тях умират от глад или болести. След края на войната оцелелите ще трябва да започнат от нулата.

Изглед от градчето Кампо Ермосо днес (Източник: Google maps)
Изглед от градчето Кампо Ермосо днес (Източник: Google maps)

Дайана Дюър е автор на известна документална книга за някои мъченици на XX век, озаглавена „Всичко за Христа“ (All for Christ1). Няколко страници са посветени и на събитията в Колумбия. Според свидетелството на Дюър, църквата в Кампо Ермосо е основана от няколко мъже. Те забелязали реклама на евангелска литература на последната страница на вестник, който използвали като амбалажна хартия. Мъжете си поръчали всички книги и ги прочели внимателно. Не след дълго те започнали да се самообучават във вярата и да се стремят да живеят според нея. Преобразеният им живот привлякъл и други към Христа и така евангелското християнство започнало да се разпространява в цялата планинска област.

Новоповярвалите пожелават да се кръстят и пишат до едно благовестителско сдружение с молба да им помогне. Християнският и мисионерски алианс2 изпраща свой мисионер. По-късно Мартинес Кинтана, който служи като пастир в съседно градче, се премества при тях и поема новата църква.

В годините, непосредствено след гражданската война в Колумбия, е сформирано правителство на националното съгласие, в което либерали и консерватори имат равно представителство. Президентът на страната започва да се излъчва на ротационен принцип. В по-ново време правителството се контролира от либерални политически сили. А през 2016 г. бе постигнато споразумение между официалните власти и бившите партизани-марксисти от Революционните въоръжени сили на Колумбия, слагащо край на въоръжената им борба. Но нелегалното производство и износ на кокаин, контролирано от добре организирани мафиотски групи, продължава да спъва развитието на страната.

Понастоящем евангелските християни в традиционно католическа Колумбия възлизат на близо 17% от населението. Ограниченията на дейността им от страна на властите, както и заплахите и насилието спрямо водачите им не са рядко явление.

Превод с допълнения: Тодор Велчев
Съвместно издание с в. Зорница, бр. 7, 2020 г.

1 Diana Dewer, All for Christ, Oxford University Press, 1980.
2 Голяма мисионерска организация, основана в САЩ през 1887 г. - Б.пр.

Нов коментар