Иди и виж

Дискусия „Християнство и наука“

Проявата ще открие поредицата от дискусии „Християнство и цивилизация“, които ще се състоят всеки четвъртък, от 16 май до 13 юни. Както подсказва нейното заглавие, ще обсъдим приносите на християнството за полагането на основите на съвременната цивилизация, а също и на нейното развитие до ден днешен.

Кога
Къде
Кафе-книжарница „Жираф“, ул. Любен Каравелов 70

Християнско изкуство или християнство в изкуството? Среща четвърта: музика

Сдружение ХАРТА, Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“ и книжарница „Верен“ ви канят на четвъртата среща от поредицата Християнско изкуство или християнство в изкуството?:

Музика

Дискусия: Кристиян Калоянов (кларинетист), Преслав Стоянов (китарист, композитор и преподавател), Янко Маринов (органист и византолог)
Модератор: Тодор Велчев (сдр. ХАРТА)

Кога
Къде
книжарница „Верен“, пл. „П. Р. Славейков“ №1

Среща в Банско, посветена на поезията и вярата

Проф. д-р Калин Михайлов е литературовед, есеист и поет, преподавател по западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор e на няколко литературоведски книги и осем стихосбирки, излезли в периода между 1991 и 2023 г. Мая Стойчева е завършила френска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Публикувала е поетични творби в Антологията за българска християнска лирика „Небе за земята“ на изд. „Омофор“ и в християнския литературен алманах „Емпирей“. ***(ДА) е дебютната ѝ поетична книга.
Кога
Къде
гр. Банско, ул. Цар Симеон 52, книжарница "Техно офис"

"Квартет за края на времето"

Един миг от Вечността в един концерт... Всяка среща с „Квартет за края на времето“ е събитие. Това е едно необикновено произведение, написано и изпълнено през мрачните години на Втората световна война – на 15 януари 1941 г., в концентрационния лагер за френски интелектуалци, сред които и Оливие Месиен. И днес, 83 години по-късно, то продължава да е актуално… Дълбоко затрогваща творба, вдъхновена от откъс от десета глава на „Откровението на Йоан”, говореща за края на света.
Кога
Къде
Сити Марк Арт Център, бул. Янко Сакъзов 30

Изкуството: стока или взаимоотношения?

Под една или друга форма, изкуството представлява ценност за всеки. Различните хора обаче го възприемат по твърде различен начин. Какво е отношението между изкуство и забавление? Какво представлява вдъхновението?

Особено интересна е връзката между изкуството и реалността. Призвано ли е изкуството да отразява реалността или по-скоро да създава своя собствена реалност? От своя страна, вярващият творец постоянно се пита как неговото призвание и дарба могат да дадат добър плод.

Кога
Къде
Книжарница "Верен", пл. "П. Р. Славейков" №1

Представяне на книгата на Елис Потър "Откъде знаем това, което знаем"

Питането „Откъде знаеш това?“ включва въпросите „Кой ти каза?“ и „Откъде го научи?“. Нашата идентичност и смисълът на живота ни зависят от това как стигаме до познание. Ако различните източници си противоречат или си съперничат, можем да се объркваме и дори стресираме. В тази книга се разглеждат няколко основни източници на познание. В някои отношения те се различават твърде много, но дали пък няма да се окаже, че се допълват взаимно? И как тази перспектива може да ни обогати и да разшири разбирането ни за живота и за света.

Кога
Къде
Къща "Борис Христов", София, ул. "Цар Самуил" №43

Източната духовност и християнството

Съвременният човек изглежда свикна да живее без абсолюти. Често говорим за „исконни ценности“; заявяваме, че „вярваме в доброто“, но рядко се замисляме какви са нашите основания. Тази лекция сравнява християнското схващане за Триединния Бог със светогледа, който стои зад източната духовност. Дали светът може да бъде спасен чрез завръщане към съвършеното единство, както учат източните религии, или от Бога, Който е влязъл в творението и е станал част от него?

Кога
Къде
Евангелска църква "Словото", гр. Банско, ул. "П. Яворов" 5

Християнско изкуство или християнство в изкуството? Среща трета: Литературното творчество като среща

Големите културни преобразования през последните векове доведоха до дебати за преосмисляне на ролята на изкуството в обществото и дори за самото му предефиниране. Какво трябва да разбираме днес под понятието „християнско изкуство“ и дали то все още е легитимно? Дали става дума за изкуство за тясноцърковна употреба или за такова, представящо християнския светоглед? На третата среща от поредицата ще се опитаме да погледнем на литературното творчество изобщо като среща – с героите и антигероите на автора, с неговата собствена личност и с неговата вяра и съмнения.

Кога
Къде
книжарница "Верен", пл. "П. Р. Славейков" №1

"Здраве, щастие, късмет!" (дискусия)

В началото на всяка нова година хората си пожелават хубави неща - с очакването, че тя ще им донесе нещо по-добро от досегашното. Оправдано ли е такова очакване? Дали важните неща в живота ни стават по силата на добро предначертание или поради сляпа случайност? Стои ли някой зад ключовите събития в живота ни? Или може би не стои нищо? Има ли на кого да благодарим за неочакваното щастие или за оцеляването си в тежка катастрофа? И обратно, да виним ли някаква висша сила за сполетялата ни беда или за смъртта на близък човек? Най-сетне, дълбоко в нас е стаено усещането, че добрите неща би трябвало да се случват на добрите хора, а лошите - на злите. Ала то изглежда опровергано от реалния живот. На всички тези въпроси ще потърсим отговори в отворена дискусия и през призмата на християнския светоглед.
Кога
Къде
Кафе-книжарница "Жираф", ул. Любен Каравелов 70

Международен семинар "Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century"

Работната среща-семинар “Physics vs. Theology: the big questions in the 21st century” е част от проекта „Наука и Православие по света“ към Института за исторически изследвания при Националната фондация за научни изследвания, Атина (Гърция), финансиран от Фондация „Темпълтън“ (САЩ). Съорганизатори в България са гражданско сдружение ХАРТА и Софийският университет „Св. Климент Охридски“. 

Кога
Къде
СУ "Св. Кл. Охридски" (Ректорат), Зала 2 (9 юни), Нова конферентна зала (10 юни)