Коледа или Рождество – кое избираш?

Понижаващи се температури, сковаващ студ. Храстите приютяват врабчета в оголените си клони, а малките разбойници от време на време се боричкат за някоя троха и се започва битка за надмощие за пшеничната награда. Замръзнали локви, превърнали се в огледала на зимния свят. Клоните на дърветата са покрити с дантела от скреж, правещи ги приказно красиви и нереални. Зимата е причудливо красив и вълшебен сезон.

По всичко личи, природата сама предвещава празник.

В това време в света на човека се случва нещо подобно, случва се подготовка за Коледа. Подготовка, изразяваща се в пищни украси, крещящи реклами, влудяващ пазар, светлини и… разбира се, коледни партита. Няма как да останеш безучастен към празника. Но към кой празник? Не може да подминеш Коледа, но съвсем успешно подминаваш Рождество Христово. А те представляват двете страни на една монета. Но с всяка изминаваща година значенията им и асоциациите, които навяват, се различават все повече. Разликата между две думи, имащи еднакъв смисъл, се е задълбочила и е станала трудно преодолима.

И така, месец декември е към края си и във въздуха се усещат все по-наситено трескавост, аромати, желания, тревога. Хората започват да се вайкат какви подаръци да подарят, тръгват на пътешествие из магазините в търсене на най-подходящия подарък, наляга ги тревога или тъга, когато нямат достатъчно пари, за да купят това, което искат. А по телевизията рекламите се надвикват в желанието си да ни улеснят и научат колко необходим ни е точно техният продукт по Коледа. Изглежда, че ако го купиш, ще внесеш от магията на празника в дома си.

В града светлините и витрините предвещават Коледа – подходящ момент да се спечелят повече пари. Хората започват да гледат коледни филми, за да се заредят с коледно настроение, палят ароматни свещи, за да се опиянят от уханието на вълшебната Коледа: онази, която сбъдва желания. В тон с желанията се чува все по-често известното всекиму заклинание „По Коледа се случват чудеса“, но защо по Коледа и кое точно в Коледата случва тези чудеса? В тази Коледа ли – на празника, превърнал се в търговска марка, празник на вещи, фигурки, непотребни подаръци и лъскави костюми? Празникът, който самите празнуващи са обезсмислили и изпразнили от съдържание. Тази Коледа ли?

И като за капак на всичко, се появява и образът на дядо Коледа. Добрият старец, който подарява подаръци на послушните деца. Добър, но изглежда, неособено безкористен старец, защото лошите не получават от подаръците, произвеждани от усърдни джуджета в неговата работилница.

И завладяни от празника на изкуствените светлини, се позабравя и силно пренебрегва онова, което всъщност се отбелязва на Коледа: раждането на истинската Светлина. Рождеството Христово, раждането на Божия Син – дело на смирение, акт на неземна и неизчерпаема любов, повод за хората да ликуват и да усещат незатихваща радост. Радост и тържество, защото идва обещаният Месия, Който ще помири човека с Бога; ражда се Онзи, Който ще жертва Себе си за хората, за да изкупи греховете им. Безкористно носещ подарък за всички вярващи в Него – вечен живот и спасение на душите от смъртта.

Това е дело на смирение, защото Бог се ражда в плът. Бог се ражда… в обор, положен в яслите на животните, почиващи си там, които са били и единствени свидетели.

Мир и спокойствие, кротка радост и благодарност обхващат онези, които разбират какво се е случило преди 2000 години във Витлеем. Спокоен си и притихнал пред делото, защото чувстваш любовта и верността на Бога, обещал идването на Спасителя. И как да бъдеш недоволен в този ден или нещастен, защото не си получил желания подарък, сърдит, че нямаш пари или защото не си успял да осъществиш всички желания, които те тресат? Защо да бъдеш, когато имаш радост? Но в заблудата на себичните копнежи и стремеж към осъществяването им, ти не разбираш пренебрегваните от теб смирение, кротост и душевна радост. Пренебрегваш празника на радостта, за да го замениш с празник на тревогата.

Познаваме и двете лица на празника и изборът е наш. Затова ми остава само да попитам: Ти кое избираш? Празникът на скъпоструващия уют и материално блаженство или онзи на искреното веселие и душевен мир?

Изберете и празнувайте!


Като продължение на разсъжденията от статията, екипът на списание ХАРТА ви предлага и един импровизиран букет от коментари на деца по същата тема. Зададохме им четири въпроса и се опитахме да видим празника през техния поглед. Надяваме се експериментът ни да бъде интересен и за вас!

Има ли разлика между Рождество Христово и Коледа?

Какво се е случило на Рождество?

Kак празнувате Рождество?

Защо се е родил Исус?

Първото клипче показва как някой грижливо е втълпил на тези деца, че има съществена разлика между Коледа и Рождество. Коледата е за нехристияните, а Рождеството - за християните. От третото клипче обаче става ясно, че няма съществена разлика между празнуващите Рождество и празнуващите Коледа. Интересно!

Коледа е много стар празник, много преди да се случи рождество Христово. Свързан е с началото на новата година, когато денят (светлината) отново започва да нараства, празнува се плодородието и т.н. все хубави неща. Така поставен, въпросът за избор (в заглавието) е некоректен... Най-малкото, би трябвало да се направи уговорка за смисъла, който авторът влага в двете понятия. Само че самото даване на нова дефиниция на този толкова стар и хубав празник - Коледа, с цел да се вложи в него негативен нюанс, не е правилно. Наистина има тенденция за комерсиализиране на празника (независимо дали ще го наречем Коледа или Рождество), но хората определено не са забравили смисъла на тези празници! И няма нищо лошо и страшно в това да си разменят подаръци с любов, ако акцентът е в жеста и в изразяването на обич, а не в самоцелна показност на материално благополучие. Така че нека празнуваме и двете: Рождество Христово и Коледа - никак не е случайно, че Исус се е родил именно в този момент от годината, когато светлината започва да нараства! :)

Здравейте Марина аз наистина съм любопитна да ми обясните точно кога е възникнал празника Коледа. Как и защо?
Ако един ритуален тракийски празник свързан с настъпването на новата година ви помага повече да живеете в хармония със себе си, в светлина и любов, аз нямам нищо против. Това е ваш избор. Проблемът е когато народни и старовременни обичай, свързани с плодородие, изгряване на слънце и много други естествени и циклични природни факти се смесват с християнската традиция и я размиват, изместват и фокуса или я променят.
Дали Иисус Христос се е родил точно на 25 декември е дата под въпрос, не това е най-важното, важен е християнският и исторически смисъл на факта на рождението, на ставането на Словото Плът. Христос се е родил и за това има свидетелства от различни исторически източници.

Бъдни вечер и Коледа са дълбоко залегнали в българският фолклор празници, но за съжаление много малко разпознаваеми от страна на техния истински библейски смисъл. Празнично-обредната система на коледуването. Млади момчета и деца - Коледари, бъдници, не разтребване на масата за да се нахрани Богородица, гадаения в нощта преди Коледа от млади момичета по първа хапка за кой ще се омъжат и много, много други детайли, смес от тракийски, славянски и християнски обичай изпълвали живота на нашите предци.

Нов коментар