Ричард Фостър

Ричард Фостър е американски протестантски богослов и популярен автор на книги и статии. Има докторска степен по пастирско богословие от Fuller Theological Seminary. Централна тема на творчеството му са духовният живот и изграждане на вярващите.

Алистър Макграт

Д-р Алистър Макграт е Andreas Idreos професор във Факултета по богословие и религия на Оксфордския университет. Заемал е също длъжностите професор по богословие, служение и обучение в Kings College, Лондон, и професор по историческо богословие в Оксфордския университет. Макграт притежава три докторски степени от Оксфордския университет, посветени на науката, богословието и тяхната взаимовръзка. Той е автор на много академични и популярни книги по апологетика.

Александър Шмеман

Александър Шмеман е изтъкнат православен богослов от XX век. Роден е в руско емигрантско семейство, а през 1946 г. е ръкоположен за свещеник в Париж. Богословската и преподавателската му дейност са свързани най-вече с двете най-големи православни богословски институции на Запад: института „Св. Сергий“ (Париж) и семинарията „Св. Владимир“ (Ню Йорк). Има огромен принос в изграждането на Американската православна църква. Главните му трудове са в областта на литургическото богословие и на църковната история.

Томас К. Джонсън

Томас К. Джонсън е бил пастир в САЩ и в бившия Съветски съюз и преподавател по философия и богословие в редица страни, включително в Карловия университет (Прага). Понастоящем е вицепрезидент по научните изследвания на Европейската семинария „Мартин Бусер“ и посланик по религиозните свободи на Световния евангелски алианс към Ватикана.

Карл Ранер

Карл Ранер (1904–1984) е католически свещеник и богослов, смятан за един от най-влиятелните католически богослови на XX век. Работата му е повлияла Втория ватикански събор (1962–1965) и е ключова за развитието на съвременния католицизъм.

Даниел Топалски

Даниел Топалски е роден през 1974 г. в град Плевен. Завършил е Юридическия и Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“. Служи като пастир в Евангелска методистка епископална църква в град Варна, председател на Централното ръководство и суперинтендант на Евангелска методистка епископална църква в България.

Франсис Шефър

Франсис Шефър (1912–1984) е американски евангелски богослов и философ. Известен е като основателят на общността L’Abri (прибежището) в Швейцарските Алпи, чиято цел е да създава достъпна среда за дискусии на светогледни и значими за живота теми. Автор е на много книги, засягащи теми в областите на богословие, общество и култура.

Хелмут Тилике

Хелмут Тилике (1908-1986) е виден немски протестантски богослов от XX век. Защитава докторска дисертация през 1934 г. в Ерланген и се включва в дейността на „Изповядващата църква“, поради което е подложен на натиск от нацисткия режим.